Direct naar de inhoud

Op de wereld om elkaar te helpen

Op de wereld om elkaar te helpen

Veel mensen voelen zich machteloos door falende systemen en crises zoals klimaatverandering, migratie, armoede en ongelijkheid. Samen kunnen we deze problemen aanpakken! Laten we onze onmacht omzetten in daadkracht en actief werken aan een betere wereld.

Actuele onderwerpen

  • Help mensen in Oekraïne de winter door

    Oekraïne leeft al bijna 3 jaar in angst. Vooral in het oosten, vlak bij het front, is de situatie verschrikkelijk. Miljoenen mensen zijn gevlucht of ontheemd. De mensen die achterbleven, kunnen geen kant op. Ze leven elke dag midden in het oorlogsgeweld. En nu het winter is, is ook de kou levensbedreigend. Help jij deze mensen aan de frontlinie?

  • Documentaire van Kruispunt: Tussen hoop en vrees

    Het is alweer de 3e oorlogswinter voor de Oekraïners. Veel inwoners brengen de feestdagen door zonder hun geliefden. Die verloren hun leven door bombardementen of bij gevechten aan het front. Hoe beleven inwoners van de hoofdstad Kyiv in Oekraïne de komende kerst? Je ziet het in de indrukwekkende documentaire van Kruispunt: Tussen hoop en vrees.

  • Leven aan het front in Oekraïne: Hennadii en Valentyna

    Hennadii (78 jaar): “Ik herinner me de invasie goed. Het was voor mij een grote schok: ik ben opgegroeid met het idee dat Oekraïners en Russen broeders zijn. Het voelde daarom als verraad. Zoiets als wanneer vrienden je in moeilijke tijden in de steek laten. Ik had nooit gedacht dat mijn voormalige broeders zich tegen mij zouden keren.

  • Leven aan het front in Oekraïne: Mykhailo en zijn kinderen

    Mykhailo (34 jaar): “Op 24 juni 2022, rond 11:30 uur, stond ik in de tuin van mijn buurman te praten. Opeens hoorde ik een fluitend geluid. En waarschuwde mijn buurman voor het gevaar. Hij was net op tijd binnen, maar ik haalde het niet. Mijn hoofd zat vol granaatscherven en delen van mijn schedel waren gebroken. Ook waren mijn oor, schouderblad en milt ernstig beschadigd, en ik had een klaplong.

  • Leven aan het front in Oekraïne: Tetiana en haar gezin

    Tetiana (44 jaar): “De eerste 7 maanden na de invasie leefden we onder bezetting van Russische militairen. Zodra we bevrijd waren, verhuisden we naar Chuhuiv, vlakbij de frontlinie. Hier verblijven we al 3 jaar als ontheemden in eigen land, in een tijdelijke woning. Ik leef constant in angst en ben bang dat er elk moment iets kan gebeuren.

Kijk niet weg, kijk om

Heb jij onze nieuwe spot al gespot? Met de campagne KIJK NIET WEG, KIJK OM roepen we iedereen op om samen te werken aan een eerlijke wereld waar we oog hebben voor elkaar.

Op Youtube bekijken opent in een nieuw tabblad

Kijk niet weg, kijk om

Miljoenen mensen ter wereld leven in moeilijke omstandigheden: systemen falen met onrecht, geweld en rampen als gevolg. Kijk niet weg van alle problemen maar kijk ook om. Cordaid helpt. Samen met andere organisaties, overheden en vooral de mensen zelf, werken we aan een leefbare toekomst en een menswaardig bestaan voor iedereen.

Lees meer over het werk van Cordaid

Spring over slider met 6 berichten
  • : Vrijwilliger in Gaza: “Ik wil de reden zijn van de glimlach op iemands gezicht”

    Hala is al 10 keer gevlucht voor geweld in Gaza. Ondanks de angst en onzekerheid is ze vrijwilliger in het Al Nuseirat vluchtelingenkamp en helpt ze anderen.

  • : Overleven in het Gazaanse Al Nuseirat vluchtelingenkamp

    Het geweld in Gaza gaat door. Meer dan 40.000 mensen zijn omgekomen en 90% van de bevolking is op de vlucht. Nadia vertelt over haar leven in het Al Nuseirat vluchtelingenkamp.

  • : In de bres voor Soedanese vluchtelingen en terugkeerders in Zuid-Soedan

    Ondanks de jarenlange burgeroorlog en de verwoestende gevolgen van klimaatverandering, blijft Zuid-Soedan onderdak bieden aan duizenden vluchtelingen uit het noorden.

  • : Jongeren zetten ondernemerschap in voor duurzame ontwikkeling in Mali

    In Mali werkt Cordaid samen met jongeren aan innovatieve en duurzame oplossingen in regio’s die kampen met ernstige milieuproblemen en hoge jeugdwerkloosheid. Het verhaal van Harouna Traoré, een jonge Malinese ondernemer, laat zien hoe zorg voor de omgeving en het creëren van werk samen kunnen gaan.

  • : Beter basisonderwijs in Burundi: een investering in de toekomst

    In Burundi lukt het maar de helft van de kinderen om de basisschool af te maken. Mede dankzij Cordaid gaat de leskwaliteit omhoog én haken minder kinderen af.

  • : Vertraging afgifte accountantsverklaring en jaarrekening 2023

    Optimale transparantie en openheid is in alle facetten van ons werk het uitgangspunt. We vinden het jammer dat na een jaar waarin we als Cordaid stappen hebben gezet in het realiseren van impact en transformatie, het nog niet is gelukt dit jaar tijdig af te sluiten met een jaarrekening 2023.

Al 210.000 mensen ontvangen onze maandelijkse nieuwsbrief

Blijf ook op de hoogte van onze projecten en geniet van inspirerende verhalen van de mensen met wie we werken.